In 2016 was A Raisin in the Sun voor het eerst in de Nederlandse theaters te zien. Well Made Productions, opgericht door Ellen Tjon A Meeuw en Samora Bergtop, en schreef hiermee geschiedenis.

 

A Raisin in the Sun wordt gezien als een van de meest emblematische, aangehaalde en bekendste toneelstuk binnen de Amerikaanse canon. Het werk van de Amerikaanse Lorraine Hansberry is in meer dan twintig talen vertaald. Het was een tragisch familiedrama over het vasthouden aan dromen, die dreigen op te drogen in de snelheid van het leven.

Het verhaal

De familie Younger wacht met spanning op het geld van de levensverzekering van de overleden vader. Elk familielid heeft een eigen idee hoe het geld het beste besteed kan worden. Moeder Lena wil een huis kopen in een goede, witte buurt. Zoon Walter Lee heeft zijn zinnen gezet op een investering in een drankenzaak om zo de familie financiële zekerheid te bieden. Progressieve dochter Beneatha bekostigt liever haar medicijnenstudie met het geld. De familieleden komen lijnrecht tegenover elkaar te staan met hun dromen. Uiteindelijk hakt Lena de knoop door en vanaf dat moment keert het leven om. A Raisin in the Sun is een universeel verhaal over familiebanden die buigen (maar niet breken) onder druk van onderlinge strubbelingen en sociale systemen. De aanhoudende vraagt blijft: wat blijft er over van het gezin wanneer de eigen dromen te lang uitgesteld worden?

Pers Quotes

In Nederland wordt er, meer dan een halve eeuw na Hansberry, nog maar weinig repertoire geschreven vanuit een zwart perspectief voor zwarte acteurs. (…) Het jonge Well Made Productions doet een prijzenswaardige en meer dan geslaagde poging daar verandering in te brengen door ‘A Raisin in the Sun’ voor het eerst op de Nederlandse planken te brengen. (…) ‘A raisin in the sun’ verdient, kortom, een groot en een zo divers mogelijk publiek.

Lees meer…

TROUW

★★★★

De familie Younger zijn mensen, met eigen dromen en gebreken. Mensen waarin iedereen zich kan herkennen. A Raisin in the Sun bedient een groots, cultureel divers publiek. En dat gebeurt niet vaak genoeg in het Nederlands theater.

Lees meer…

Theaterkrant

★★★★

Regisseur Teunkie van der Sluijs heeft duidelijk een universeel, tijdloos drama voor ogen, waaruit maar al te duidelijk blijkt dat de thematieken van deze voorstelling nog steeds prangend zijn. Esther Duysker schreef een scherpe bewerking, die zowel moralistisch als ontwapenend is.

Lees meer…

Het Parool

★★★★

Publiek Quotes

Een terechte minuten lange staande ovatie gisteren bij de première van A Raisin in The Sun. De voorstelling is meeslepend, indrukwekkend, met humor en veel herkenbare thema’s voor iedereen! Ga dat zien!!!

Zoveel om over na te denken op de weg naar huis, dat ik op dit late uur geen moeite had wakker te blijven. Echt een geweldig mooie voorstelling gezien in Almere. “ A Raisin in The Sun” is er één om NIET TE MISSEN!

De avond is één grote (levens)ervaring en de toeschouwer wordt met lichaam en ziel betrokken in het leven van de personages. … “ A Raisin in the Sun is een MUST SEE die boeit vanaf het begin tot het eind.

Magistraal. Zelden zo geraakt door een voorstelling. Diepe buiging voor cast &crew.

Drieluik Raisin Cyclus

Het stuk vormt het eerste deel van het drieluik de Raisin Cyclus: een serie voorstellingen over de zwarte identiteit in het Westen en hoe deze zich door de jaren heen ontwikkelt. Vanuit intieme persoonlijke verhalen wordt er ingezoomd op universele kwesties rondom de Dutch Dream, met thema’s als burgerschap en de wrijving tussen het individu en het collectief.

Na A Raisin in the Sun volgen Beneatha’s Place (Kwame Kwei-Armah) en Clybourne Park (Bruce Norris)

Cast A Raisin in the Sun

 • Jetty Mathurin als Lena Younger
 • Mandela Wee Wee als Walter Lee Younger
 • Samora Bergtop als Ruth Younger
 • Joy Wielkens en Djamila Landbrug als Beneatha Younger
 • Yannick Jozefzoon Yamill Jones als Travis Younger
 • Andre Dongelmans en Adam Kissequel als Joseph Asagai en George Murchison
 • Yorick Zwart als Mr. Karl Lindner

Crew A Raisin in the Sun

 • Regie: Teunkie van der Sluijs
 • Vertaling: Esther Duysker
 • Dramaturgie: Karim Ameur
 • Decorontwerp: Niek Kortekaas en Sjoerd Kortekaas
 • Lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort
 • Geluidsontwerp: Ata Guner
 • Kostuums: Nicky de Jong
 • Beeldontwerp: DesignGuys

Co-producenten

114 mede-producenten door een succesvolle crowdfunding

Fondsen

            Doen